lunes, 14 de diciembre de 2009

Negre/Blanc - Fosca/Llum




Aquest matí, abans de posar-me a treballar, m'he trobat el correu d'un bon amic, qui m'envia l'enllaç a l'entrevista a Carme Calvo que ahir va publicar el diari Levante (aquesta artista valenciana rebrà, proper dijous, la Medalla de Sant Carles de la Facultat de Belles Arts en reconeixement a la seua trajectòria).

La qüestió és que després m'ha vingut a la memòria una imatge seua que podria il·lustrar aquest cap de setmana... I se m'ha acudit compartir-la. És la que encapçala aquest post. Vegeu-ne el perquè.

El dia de Santa Llúcia, 13 de desembre, es celebra a Banyeres la festa del gremi paperer, amb clavaris i clavarieses ataviats amb indumentària de festa major: homes amb barret i capa negra; dónes amb pinta i mantellina de blonda. Rigorós negre enmig d'un gèlid i boirós cap de setmana, que anit va acabar amb les primeres volves de neu. Hui és blanc a tot arreu i no hi ha escola.


... ... ... ... ... ...





Un altre contrast del cap de setmana: anit vam sopar amb espelmes enmig de la fosca (problemes amb "Iber-Trola"); just quan el calendari marca la fi de les nits llargues i comença a estirar-se el dia... "A Santa Llúcia, un pas de puça". Amb aquesta festa assenyalem el solstici d'hivern. Irònicament, vam haver d'acomiadar a les fosques el dia en què es commemora a la patrona dels cecs (o advocada de la vista....), la Santa Llúcia portadora de llum...

Tanmateix, aquesta circumstància ens va regalar una nit sense tele. Els explicava així a les meues filles la festa que fan a països nòrdics de tradició luterana i protestant com Suècia o Finlàndia: xiquetes vestides de blanc amb corones d'espelmes i xiquets amb estels, cantant en processó enmig la fosca per cases, escoles, oficines, hospitals... (alguns guardonats a premi Nobel s'han despertat sorpresos i meravellats per aquestes veus infantils recorrent els corredors de l'hotel...). Els xiquets es presenten davant mestres d'escola, jutges i polítics per a desitjar-los sort i que siguen justos en la seua feina...

Em comforta que es celebre aquest desig... Tant de bo s'acomplisca!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Benvingut/Bienvenido/Welcome/Bem-vindo/Benvenuto/Bienvenu/Willkommen