sábado, 22 de noviembre de 2008

Santa Cecília: de Roma a Londres.


Santa Cecilia (1599-1600), Stefano Maderno (1576-1636).

A Roma va viure aquesta màrtir catòlica, i a l'esglèsia de Santa Cecilia in Transtévere reposen les seues relíquies. Per a la seua tomba va escolpir Maderno aquest cos de dramàtica bellesa.



Imatge: Detall de De Schilderkonst (c. 1662- 1668), Johannes Vermeer de Delft (1632-1675).

In vain the am'rous flute and soft guitar
Jointly labour to inspire
Wanton heat and loose desire,
Whilst those chaste airs do gently move
Seraphic flames and heav'nly love.

Text: Nicholas Brady (1659-1726)
Música: Henry Purcell - "In vain the am'rous flute", Z. 328.
The King's Concert. James Bowman.Michael Chance. Dir. Robert King.

Composada amb motiu de la festivitat de Santa Cecília i dins les celebracions organitzades per la Musical Society of London, Henry Purcell (1658/9-1695) va estrenar Hail, bright Cecilia! Ode for St. Cecilia's Day el 22 de novembre de 1692 .


Saint Cecilia (1895), John William Waterhouse (1849-1917)

Nino, com anomenàven al pintor britànic Waterhouse en la seua infància, naixqué a Roma. Els seus pares, tots dos pintors, s'havien traslladat temporalment a aquesta ciutat per nodrir-se del seu art. Va morir a Londres.

Hui, Dia de la Música, dedique aquesta entrada a tots els amics i amigues amb qui he compartit hores i hores de lectura, pràctica, assajos, converses, bolos, nervis, escenaris, viatges i, sobretot, plaer i gaudi intens amb la Música. Escampats per mig món però junts a la memòria i a prop del cor.

Companys i mestres de les escoles de música, del conservatori, dels cors, dels de gent gran i dels menuts, cors ocasionals i cors estables, de cambra i més grans, de prop i de lluny... , dels llunyans amics dels cursos d'estiu, colònies, festivals i intercanvis..., dels directors i instrumentistes de les orquestres, bandes, grups de folk, de jazz... A tots, professionals i amateurs (m'agrada tant aquesta paraula!)... amb especial estima per als qui ja no estan... I la meua famíla: l'avi, els meus pares, el meu marit i les nostres filles...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Benvingut/Bienvenido/Welcome/Bem-vindo/Benvenuto/Bienvenu/Willkommen